
Het lijkt zo eenvoudig, een voederhuisje maken. Toch ben ik er maar liefst zo’n 124 uur, over een periode van 8 maanden mee bezig geweest.
Deels komt dat omdat ik het ontwerp bedacht heb naarmate ik hem aan het maken was, waardoor ik een aantal keer flink wat werk voor niks gedaan heb.
Maar het komt toch vooral omdat het met niet-electrisch handgereedschap fabriceren van zoveel onderdelen (alleen al 80 dakpannetjes!) een enorme klus is. En dan is er nog het een en ander aan graveerwerk e.d.
Hij is geheel van eikenhout gemaakt, tot en met de kleinste, of onzichtbaarste onderdelen. Behalve natuurlijk de schroeven en spijkers, die ik enkel gebruikt heb om onderdelen met elkaar te verbinden, die weer los moeten kunnen, om ze te kunnen vervangen zonder iets te beschadigen, zoals de dakpannetjes en de plaatjes onder de poten.
Zijn het ganzen of zwanen? Of toch een andere vogelsoort? Ik heb het dan natuurlijk over de decoratieve elementen op het dak. Nou, eerlijk gezegd weet ik het zelf ook niet, maar zou zeggen: ganzen. De ironie dat beide vogelsoorten nooit gebruik al maken van dit voederhuis, was me overigens niet ontgaan. 🙂
Waarom zelf een voederhuis (van eikenhout) maken? Ik vind de voederhuisjes die je kunt kopen altijd zo vreselijk duur. Ook best ironisch eigenlijk, want als ik mijn gewerkte uren in geld zou omrekenen, zou dit voederhuis al gauw meer dan duizend euro kosten!
Maar de voederhuisjes in de winkel zijn ook bijna altijd van het goedkoopst mogelijke hout. Hooguit een tropische houtsoort voor het dak. Op zich niks mis mee, maar in het Nederlandse weer gaat zo’n voederhuis hooguit 5-10 jaar mee. Eikenhout is erg goed bestand tegen het Nederlandse weer. En dit eikenhout komt hier uit de regio, dus een stuk duurzamer.
En natuurlijk is het ook gewoon een beetje een ‘show piece’ in de tuin. Om elke dag met plezier naar te kijken!
Oh, en de vogels zijn er overigens ook heel blij mee. Er wordt grif gebruik van gemaakt. Niet onbelangrijk natuurlijk!